header

BeboSan BoSan..

salam n selamt malam..

selamat malam semua warga2 blogger..
uhh malam ni bosan tol xtaw aku nak wat apa??
laki aku kuo g merayap baby lak nk g tdo scientex..
so tngllah aku ngan anak2 aku saja dekat umah..
ajim balik kol 12 malam nnnt..^___^


apa eks selalu korang buat kalau ngah bosan2 gini..
tegok tv pon cter x best,,
tgk astro lagi r asyik ulang2 jerk cerita yang sama..
nek bosan dah aku ngan astro..
potong jerk senang,,
tapi nnt lg lah bosan kalau umah xde asrto
kan kan kan..

ASTRO yang membosankan

tadi g belanja barang kering..
belanja sikit g2 jerk dah 100..
melampau betol rrr harga barang sekarang..
ni belom masok lagi 2020
aku rasa kalau tahun 2020 nnt lagi rr barang melampau2

HARGA BARANG yang melampau2

kalau g belanja sekarang setakat bawak 2,300 mmg xcukup r..
lagi yang dah ada anak mane pamper anak ,su2 anak,
macam2 lah..2 kalau naka sorang,,
kalau anak setiap tahun 1 camne??
lagi r pengsan..
macam aku ni anak 2 pon dah nek pening pale aku..
setakat laki aku keje sorang jerk memang tak cukup rr,

aku ni nak keje,,tapi kalau aku keje umah semua memang tak terurus rr,,
makan bay semua ap semua..uhhh..
pening pale aku..
Semangat untuk bekerja..hahahah

Ari isnin yang mendung..

Salam isnin wat semua blogger..

Hari ni hari isnin,hari esok hari selasa,,hahaha
ari ni cuaca mendung jerk..sbb malam tadi dalam kol 2 pagi hujan turun dengan selebat2 nya
petir berdetam dentum,,takot aku..
takotkan bunyi di dunia,,hihihi

hari ni aku masak ayam masak lemak,,
uhh terasa keenakan nya,,
lama gak tak makan ayam masak lemak,,
ttbe pagi tadi macam terpikir lak nk masak ayam masak lemak

macam ni lah rupa ayam masak lemak aku..
kui kui kui

sedapkan,,hihihi aku ni sebenarnye minat memasak gak,,
tapi kekadang tengok mood r,time aku rajin aku masak r ap yg sedap..
time aku malas aku masak ikan goreng sambal jerkk..
hihihi
2lah masakan paling malas yang aku masak..

setiap yang hidup pasti akan mati

salam n selamat petang semua...


Setiap yang hidup pasti akan mati

Pagi tadi aku dapat berita kematian nenek sebelah umah aku (nek banun)
salam takziah aku ucapkan kepada keluarga beliau,,
arwah meninggal kol 11 pagi tadi,,
aku pergi melawat kol 1.30 tadi....lepas jerk aq bacakan yasin tok arwah
aku berbual2 kejap ngan keluarga die orang then teros aku balik..

tak nak arr ddk lelame sbb semua kat si2 sedare mare die orang jerk
malu muke aku..
nenek ni korang nak tw x usia die dah bape???
usia dah menjangkau 106 tahun
dah masok 2 abad dah nenek ni ddk di muka bumi allah ni
al hamdulilah

biar aku cterkan serba sedikit tentang arwah ye..
arwah ni memang seorang yang baik n peramah,,
tak lokek duit ngan budak2..
wlaupon aku baru 4 tahun tinggal di cahaya baru ni
tapi aku rasa macam dah lama jerk kenal ngan nenek ni..

dia ni x lokek dengan senyuman..
jika ada kelapangan die akan menziarahi keluarga aku,,
dan korang nak tahu tak,,
selalunye kan orang dah berusia menjangkau 100 tahun ni ~~
daya ingatan die kurangkan,,
n boleh di kategorikan sbgai nyanyok r kira nya..

tapi arwah ni tidak,,die maseh boleh ingat lagi zaman mase jajahan jepun lagi..
n die maseh boleh ingt tentang kebaikan arwah ibu n ayah mertua aku..
hebat kan nenek ni..
daya ingtan aku pon tak sehebat nenek ni..
kalau duit die hilang pon die boleh tahu..
i2lah kelebihan dan kebaikan nenek ni..
tapi bnyk lagi kebaikan die kat keluarga aku..
cuma tak terluah jerk dek mulot..
semoga dengan amaln2 i2 sahaja yang akan di bawa kesana..

aku sedekahkan al-fatihah tok beliau semoga 
roh beliau ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman



Lepas adik demam Abang lak demam...

salam n selamat malam semua...

Ari ni dah masok hari ke 3 anak aku amanda demam..
uhh xlarat rasanya badan aku,,
korang tahu tak sepanjang dia dema syik menagis jerk die..
tak boleh berjauhan langsong,,
macam nak naik darah pon ade layan kerenah dia..
penat taw



nilah muka ank aku time demam,,
asyik nak nagis jerk..
dah kasik makan ubat pon xbaik2 lagi..

lepas amanda demam bersmabong lak wafie
wafi demam aku boleh sabar lagi sebab die mmg xbnyk kerenah
hanya terbaring lesu jerk..
kesian lak aku tengok dia..
sebelom ni lincah bermain macam biase ttbe ari ni leh demam n 
melepek lah die terbaring

 muka wafi demam n comot di sapukan bedak,,,
hihihi
comelkan die kalau dah demam..

 ni lagi chumel muke dia..baik jerk time demam..
kalau tak demam dialah raja dalam rumah ni..
hahahaha

tapi tadi aku dah pergi farmasi beli ubat demam n ubat selsema..aku harap esok anak2 aku dah kembali normal seperti biase 
amin..

Rahsia dan tarikh Lahir

salam sejahtera semua...


 korang semua percaya x dengan rahsia bulan kelahiran
tapi apa yang tertulis kat atas 2 semuanye memang bnyk persamaan ngan aku..
aku rasa bende ni mmg tak bohong lah..
sebab aku dengar sebelom dia orang tulis..
die orang akan membuat kajian keatas 
10 orang yang betarikh lahir sama,,
tapi mmg betol,,ap yang tertulis kat atas 2 memang bnyk persamaan dengan aku..
cuba korang cube tok korang lak sama tak ngan korang
punye perangai...
hihihihi


SELAMAT MENCUBA..


masak nasi lemak sotong...

salam...

selamat malam semua warga2 blogger..
tengahari tadi korang tahu tak aku masak apa???
jeng jeng jeng

aku masak nasi lemak sotong kembang
cam gni lah gambaran sotong kembang yang aku masak 2..
hahahaha sedapkan..

ttbe jerk laki aq boleh teringin nak makan nasi lemak sotong kembang
aku pon sebagai istri mithali ap lg (chewah) 
masakkan lah tok die..
sedap gak taw aku masak sotong tadi..
laki aku makan banyak giler..
macam tak percaya jerk..
hihihihihi

Hujan untuk beberapa Hari..

salam...

selamat tengahari semua blogger2..
sudah beberapa hari hujan turun tak nenti2 ye kawan2..
bila jam naik ke pukul 10 keatas j hujan akan turun r 
hingga lah kepetang,,nak basuh baju ap semua trgendala..



tapi sesunguhnye hujan i2 adalah satu rahmat dari
allah s.w.t

semenjak asyik hujan jerk ni,,anak aq yg kecil (amanda)
dah start demam dah,,kesian aku tengok
mengeget jerk mintak pelok..yang si abg die asyik nak sakat die jerk
kekadang geram aku tegok wafi..
tapi kalau ikotkan bukan die tahu pon apa yang die buat..
tapi kekedang tengok perangai wafi boleh buat emosi aku naik
geram sangat ngan perangai dia..

ari ni aku rasa macam nak bawak manda g klinik jerk..
tgk r klo cuaca mengizinkan,,
almaklon r kami ni tidak mempunyai kereta..
hanya mempunyai motosikal sahaja,,
tegoklah klo cuaca mengizinkan ptg ni,,
insyaallah

melalui hari2 yang ceria

salam...

selamat petang untuk blogger2 yg jauh dimata tp dekat dihati (chewah)
mcm kite2 ni pernah jumpe jerk ye..
hari ni mood aku ok j,,(*_______*)
seperti hari2 semalam lah katakan..
semalam mak n bak aku dtang (bak 2 nama gelaran bagi ayah aku)
die orang tdo umah aku semalam..
dan secara ttbe saja nak bawak anak aku wafi ni pergi balik kampung,,
kampung aku ni kat area kota jerk kat (felda gugusan waha)..
korang pernah dengar xnama tempat ni..

macam gni lah kire2nya pemandangan nak masok ke kampong aku
(waha)

sepanjang aku lahir kan die (wafi) sampai sekarang tak pernah sekalipon die
tidur berasingan dengan aku,,wlaupon tak de ayah die(ayah die g merayap orang
bujang katakan) tapi die ttp ngan aku,,
anak aku wafi nie style die sesiapa pon yang ajak dia jalan dia akan ikot
kalau ada orang nak colek pon senang kan

selepas 2 berjalan2 lah die ke kampong aku tampa aku disisnya
korang tahu tak apa yang terjadi???
siang 2 kata mak aku die main dengan girang nya..
sampai aku call mak aku nak cakap ngan die,die xnak cakap
asyik sangat bermain..

tiba lah time malam untuk tidur,,
korang tahu tak penat mak aku melayan kerenah die,,die tak nak tidur ,,
die mencari2 aku..menagis2..lepas 2 die g bilik adik aku yang lelaki 2..


nilah adik aku yang lelaki 2 yang wafi tidur dgn die..
hahahahahahahahaha
korang percaya tak ni adik aku
mesti korang tak percayakan
mmg lah bukan adik aku ni saja j nak buat suspen,,hukhuk


hahaha,,nilah adik aku yang lelaki yang no6 bawah aku,,
umor die baru masok 23 thun beza ngan aku 2 tahun
die ni baik tau..die ni kerja kakitangan kerajaan dekat
IPK TEBRAU sebagai maintenance baru gak r die keje kat si2
dalam setahun lebih aku rasa r..

nak di pendek cerita wafi anak aku ni g lah bilik die,,
jadi adik adik aku kesian ngan wafi ajak lah wafi tengok tv..
sampai kol 2 pagi wafi tetap tak nak tidur..
mak aku pon bangun r tengok wafi mak aku pujuk wafi
apa semua tapi die tetap tak nak tidur..
last2 kol 2 2 die dah ngantok die tertidur sendiri..

bangon jerk tidur mak aku cerita dia tak nak bercakap langsung pon die diam jer..
pastu mak aku pujuk suo makn apa semua die tak nak..
last2 bak aku amek keputusan antar die balik..
setiba jerk kat umah baru lah dengar suara die ketawa apa semua
hahahaha..
sampai jerk umah die main2 n teros die tertidur,,
terlampau ngantok sangt r 2..xdapat tidur bawah ketiak ibu die katakan
aku ngan laki aku gasak ketawakan keletah dia..


p/s :pengajaran tok wafi,kalau orang jalan len kali tak payah ikot,,melainkan
ada ibu ye sayang..kan dah susahkan orang lain..hahaha


segala nye dah berakhir....


salam...

Selamat tengahari kepada semua warga2 blogger
ary ni aq nk cter kan pasal diri aq..
alhamdulilah aq bersyukur pada ilahi sbb segale bende yang
aku pendamkan selama ini sudah aku luahkan..
aku rasa bagaikan mengeluarkan seketol ba2 yang besar
dalam aty aku bile aku dapat meluahkan semua..
semalam terjadi pertengkaran yg agk besar kat family suami aku
selami ni cukup lah aku memendam rasa dan dpt meluahkan
kepada orng yg terdekat sahaja ngan aku..
tapi malam tadi segale nye telah aku luahkan dapat aku rasakan
bagai memuntahkan isi2 perot yg sedang berkelodak..
skrng dah xde secalit benci pon kat aty aku,,
cme persengketaan aq ngan laki aq dengan perempuan giler 2
j belom berakhir..tp i2 biarkanlah urusan die ngan tuhan
sbb aq dah mohon maaf tp di e xnk..
aku berharap sangat takkan terjadi lagi peristiwa ni dalam 
hidop aku ngan family aku..
aku ingat aku nak pindah umah lepas ni..
nak ddk jauh2 dari kuage suami aku..

mudahan di perluaskan pin2 rezeki aku ngan family amin...

tersentap

KENAPA AKU DIUJI?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." 
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3 


KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN? 
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." 
-Surah Al-Baqarah ayat 216 

KENAPA UJIAN SEBERAT INI? 
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." 
-Surah Al-Baqarah ayat 286 

KENAPA RASA KECEWA? 
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." 
-Surah Ali-Imran ayat 139 

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA? 
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." 
-Surah Ali-Imran ayat 200 

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" 
-Surah Al-Baqarah ayat 45 

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka..... 
-Surah At-Taubah ayat 111 

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP? 
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
-Surah At-Taubah ayat 129 

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!! 
".....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." 
-Surah Yusuf ayat 12




tersentap aq bace artikel ni...huhuhuh

layan lagu nera...

video

jom all kite layan lagu nera ni,,bestkan lagu ni (*____________*) aku suke sngt dngo lagu ni
best tau lagu ni,,,sedih pon ad kan lagu ni...
tp bile hayati betol2 mmg sangat2 sedih..
cb korang dngo mesti tersentap punye..
hihihi


layannnnnnnnnnnnnnn.....:)



  • nilah nera die nie peserta2 af (akademi fantasia)
  • cantikkan die
  • suka tgk muka die

Rahsia pemakanan ilmuwan Islam

FAKTA: Rahsia pemakanan ilmuwan Islam


Madu – Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktiraf ia ‘shifa’ iaitu penyembuh penyakit. Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit dan boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat. Ia perlu diambil dua sudu teh (gunakan sudu plastik) pada waktu pagi dan malam.
Kismis – Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Adab memakannya ialah dengan mengadap Kiblat, membaca Bismillah dan selawat tiga kali diikuti doa penerang hati. Ia perlu dimakan seperti memakan gula-gula kerana dikatakan tidak berkesan jika dikunyah dan diambil satu persatu sebanyak 21 biji setiap hari.
Susu segar – Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semula jadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri – biri dan lembu yang segar. Ia diminum segelas pada sebelah pagi dan malam.
Telur – Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya. Ahli – ahli kesihatan mengakui ia adalah makanan yang lengkap dan berkhasiat. Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.
Halia – Ia sangat mujarab untuk menghindar masalah lupa. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halwa. Halwa ialah halia yang dijadikan Dimakan sedikit saja pada waktu pagi.
Buah Delima – Mujarab untuk penerang hati seperti sabda Nabi Muhammad SAW: “Sesiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.”

kelebihan surah al-inshirah


Terjemahan

AL-INSYIRAH

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

(1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?

(2) Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);

(3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?

(4) Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

(5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

(6) (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

(7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

(8) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Kelebihan Surah Al-Insyirah.

Nabi Muhammad S.A.W bersabda : "Barangsiapa membaca surah Alam Nasyrah, seperti ia mendatangi aku dan aku mengambil kesempatan maka menjadi suatu kelapangan daripadaku".

Barangsiapa membiasakan membaca surah Alam Nasyrah selesai mengerjakan solat fardhu, nescaya Allah permudahkan urusannya serta dimudahkan segala keperluannya dan dimudahkan rezekinya.

Sesiapa yang membacanya nescaya Allah turut melapangkan dadanya serta dijauhkan daripada segala kesukaran dalam segala urusannya. Dihilangkan segala sifat kesal dan jemu, serta mendatangkan rajin dalam mengerjakan ibadat.

Barangsiapa membaca Alam Nasyrah sembilan kali sesudah solat fardhu nescaya Allah akan menjauhkan daripada kesempitan hidup dan dimudahkan rezeki dalam segala urusan.

kawan ku yg baik...




td ainil ajak aku ngan family pergi pungai umah mama tapi sory lah sayang,
kawan saya datang tadi..dia datang dari jauh tau..wah bestnye dapat kawan macam die..
die baik tak kedekot ilmu n pemurah dan mengajanr saya cm ne membuat pendapatan lebih..hihi
sayang kau "YUNK"

tp rugi taw kita tak dapat amek gambar ngan dia,,tak ingat lngsong..dah harok sangat berbual
sampy lupe nak amek gambo together2..die ajar adik aq baby wat kerja sek,,wah untung lah sape
dapat kawen ngan awak "yunk"

harap2 lepas ni dapat lah kita jumpa lagi sebab die maseh study lagi 2 yg ssh kita orang nak jumpa..tapi kite suka awak datang sini..sebab kita ada kawan berbual borak2 suka suki..
hahahahhaha

lov u so so so much yunk yunk



nilah kawan saya...die cantikkan...

Ingat SeLalu KepadaNya



Jika terbangun
Janganlah merasa sepi
Ada Allah yang sedang mengawasi


Jika bersedih
Janganlah dipendam dihati
Ada Allah tempat berbagi

Jika susah
Janganlah merasa pilu
Ada Allah tempat mengadu


Jika gagal
Janganlah berputus asa
Ada Allah tempat meminta


JIka bahagia
Janganlah menjadi lupa
Ada Allah tempat memuja


Ingatlah selalu kepada Allah
Ukirlah nama Allah di hati kita
Cinta kepadaNya harus melebihi segalanya
Dengan begitu Allah selalu bersama kita
Selalu memberikan yang terbaik dalam hidup kita


Karena itu
Ingatlah kamu kepadaKu
Niscaya Aku (ingat) pula kepadamu
(Al-Baqarah 152)


Dan
Ingatlah Allah banyak - banyak
Supaya kamu beruntung
(QS. Al-Jum'ah10)


Ingatlah
Dengan ingat kepada Allah
Hati menjadi tenang.
(QS. Ar-ra"du 28)

sekadar bahan renungan



Wahai diri yang masih gelisah
Wahai diri yang dadanya masih keras membatu
Wahai diri yang otaknya masih galau
Diri yang telah berbilang tahun terkungkung dalam kepompong nafsu
Diri yang dari puasa ke puasa gagal bermetamorfosis menjadi ar ruh
Diri yang tahunan telah gagal berubah menjadi kupu-kupu akhirat
Kupu-kupu yang mampu bercengkrama dengan para malaikat
Kupu-kupu yang nyanyiannya "sami'na wa atha'na, kudengar dan kuta'ati..."
Kupu-kupu yang menebarkan keriangan
Kupu-kupu yang menyebarkan keindahan
Kupu-kupu yang mengalirkan Rahmat Bagi Semesta Alam
Namun apalah daya...

Tatkala tubuh islamnya baru mulai menggeliat,
Kealpaannya telah membekapnya kembali...
Tatkala sayap imannya baru mulai tumbuh,
Kelengahannya telah mematahkannya kembali...
Tatkala dada ihsannya baru mulai merekah,
keangkuhannya telah menguncupkannya kembali...

Wahai diri yang kegelisahannya kembali membahana dengan deras.
Kegelisahan yang tak berujung seperti dulu-dulu.
Janganlah khawatir...
Selalu ada harapan...
Secarcah peluang masih membayang lembut didepan mata kita.
Setitik kesadaran masih menyapa relung hati kita.
Bahwa Allah masih tetap bersama kita.

Janganlah takut...
Karena Allah masih tetap Maha Pengasih dan Maha Penyayang.
Mari kita lepas ramadhan ini dengan rela.
Mari kita retas kembali keinginan kita dari sekarang.
Untuk menyelesaikan metamormosis kita yang tertunda.
Untuk menjadi kupu-kupu akhirat di malam 1000 bulan mendatang.
------

Juga....
Wahai diri yang pandangannya mulai tercekam.
Tercekamlah dengan hebat.
Tercekamlah. ...
Wahai diri yang dadanya mulai bergetar.
Tergetarlah dengan dahsyat.
Tergetarlah. ..
Wahai diri yang kulitnya mulai merinding.
Merindinglah dengan hebat.
Merindinglah. ..
Sebab itu adalah pertanda...
Bahwa Allah tengah merespon kita.
Allah tengah berkenan memandang kita dengan lembut.
Allah tengah berkenan menyapa kita dalam sunyi.
----

Pula...
Wahai jiwa yang talinu...
Wahai diri yang dadanya menghening.
Mengheninglah. ..
Diamlah...
Sabarlah...
Wahai diri yang kulitnya melembut.
Melembutlah. ..
Meluruhlah.. .
Mengurailah. ..
Sebab itu adalah pertanda...
Bahwa diri kita mulai bermetamorfosis.
Sayap-sayap iman kita mulai tumbuh.
Tubuh islam kita mulai membentuk.
Dada Ihsan kita mulai merekah.
Diri kita siap untuk bermetamorfosis
Menjadi kupu-kupu bercitrakan syurgawi.
-----

Berikutnya.. .
Wahai diri yang muthmainnah
Wahai diri pepadang.
Wahai diri yang kulitnya pepadang.
Wahai diri yang dadanya pepadang.
Wahai diri yang otaknya pepadang.
Wahai diri yang pandangannya pepadang.
Wahai diri yang pendengarannya pepadang.
Wahai diri yang perasaannya pepadang.
Wahai Ar ruh...
Mendekatlah kepada Sang Maha Meliputi.
Tuduklah kepada Sang Maha Meliputi.
Rukuklah kepada Sang Maha Meliputi.
Sujudlah kepada Sang Maha Meliputi.
Sebab itu adalah sebuah pertanda...
Bahwa Sang Maha Meliputi siap menyapa kita,
Alastu birabbikum.. ., bukankah Aku ini Tuhanmu ?.
Innani Analllah..., Aku adalah Allah...
Laa ilaaha illa ana..., tiada Tuhan lain selain Aku...
Fa'budni..., mengabdilah pada-Ku...
Aqimish shalati lidzikri..., shalatlah untuk mengingat Aku...
Bahwa kita siap pula balas menyapa,
Wahai Wujud Sang Maha Meliputi...
Bala syahida..., benarlah hamba bersaksi...
Laa ilaaha illa anta..., Tiada Tuhan selain Paduka...
Anta Allah..., Benar Padukalah Allahku...,
Anta Rabbi..., Benar Padukalah Tuhanku...,
Anta Waliyyam Mursyida..., Benar Padukalah Pelindung dan Pemberi Petunjukku.. .,
Wa ana abduka...
Sedang hamba hanyalah sekedar abdi yang diliputi...
Hamba hanyalah sekedar abdi yang dilindungi.. .
Hamba hanyalah sekedar abdi yang ditunjuki...
Hamba hanyalah sekedar abdi yang diajari...
Wa ana abduka...
Hamba hanyalah sekedar pesuruh yang dialiri daya dan getaran...
Untuk siap dengan tulus menghamba...
Untuk siap dengan riang mengada...
Untuk siap dengan semangat berkarya...
Untuk siap menebar daya dan getaran sukacita milik Paduka...
Wa ana abduka...
Hamba hanyalah sekedar perukuk yang luruh dalam Wujud Maha Meliputi...
Hamba hanyalah sekedar pesujud yang terurai dalam Wujud Maha Meliputi...
Laa ilaaha illa anta..., wa ana abduka...
Ah... selalu saja ada harapan,
Untuk menapak jejak-jejak kita masing-masing.
Salam

Dalam hidup ini....

dalam hidup ini...

terkadang
kita membenci kehadiran orang-orang yang menyusahkan kita;
...
terkadang
kita risau pada saat2 yang tidak menyenangkan atau bende2 yang menghadang;

namun, ketahuilah, semua itu hanyalah soal-soal ujian yang diberikan Tuhan; jika kita mampu menjawab dan mengatasinya dengan baik dan benar, nescaya kita akan lulus dengan kredit yg memuaskan

==========

maka...
tersenyumlah
meski dunia membenci padamu

tersenyumlah
meski duka mendakapmu

tersenyumlah
meski amarah memenuhi dadamu

tersenyumlah
meski tak semua tahu deritamu

tersenyumlah!
niscaya semua akan terasa indah

========

sebab...




= Hidup adalah belajar =

Belajar bersyukur meski tak cukup;

Belajar ikhlas meski tak rela;

Belajar berbahagi meski memerlukan;

Belajar taat meski berat;

Belajar memahami meski tak sehati;

Belajar bersabar meski membebani;

Belajar setia meski tergoda ...

Belajar mencintai meski tak suka

Belajar & teruslah belajar dengan keyakinan sebesar batu karang, tak goyah walau dihempas gelombang realiti kehidupan

==============

FILOSOFI HATI

seorang guru sufi menyuruh muridnya mengambil segelas air dan meletakkan segenggam garam; kemudian menyuruh si murid meminum air dari gelas itu. "Bagaimana rasanya?"

"mAsin sangat, Guru...."

Lalu, sang guru mengajak si murid ke pinggir hutan, kembali menyuruh si murid melakukan hal yang sama; menaburkan segenggam garam, menceduk air danau dengan telapak tangan dan meminumnya. "Bagaimana rasanya?"

"Segar, Guru...."

"Begitulah hatimu, Nak! Jika ruang hatimu sempit menerima realita erti kehidupan, kau akan tersiksa. Sebaliknya, jika engkau melapangkan hatimu, niscaya takkan ada persoalan yang terlalu berat untuk diatasi."

jika engkau memandang kehidupan ini dengan persepsi negatif, hal apa pun akan membuatmu susah;

jika engkau menerima realita apa pun dalam hidupmu dengan persepsi positif, bahkan penderitaan pun akan kau rasa indah

terkadang kita teramat kesal menghadapi sifat egois seseorang ...

pernahkah engkau memancing ikan di sungai atau di laut?
ketika umpan pada mata kailmu ditelan ikan besar, jangan buru-buru engkau tarik jika tali pancingmu halus; bisa-bisa putus, ikan tak jadi kau dapat

tetapi, longgarkan dulu tali pancingmu dan biarkan si ikan kepenatan sendiri;.pada saatnya engkau bisa menarik ikan pancinganmu dengan mudah.

ertinya...
dalam menghadapi orang yang egois, entah suami, isteri, anak-anak, kerabat atau sejawat; bersabarlah, ikuti apa maunya dalam batas yang wajar... pada saatnya engkau akan bisa menundukkan sifat egois orang itu

atau, pernahkah engkau bermain layang-layang?
manakala angin di angkasa bertiup kencang, lepaslah layang-layangmu dengan melonggarkan benang; jika habis sepuntaran, tambah dan sambung dengan puntaran berikutnya, tambah lagi dan lagi ....

pada saatnya angin berhembus stabil, kau pun dapat mengendalikan layang-layang itu sesuai keinginanmu

begitulah; kesabaran tak boleh ada batasnya, kecuali dua hal: tawakkal (+) atau putusasa (-)

AKU PERNAH BERFIKIR

AKU PERNAH BERFIKIR

Aku pernah berfikir, bahwa setiap manusia pasti ingin memiliki seorang kekasih. Kekasih yang akan terus bersamanya, sehidup semati, dalam suka maupun duka tak akan terpisahkan. Sekarang, aku memilih amal sholeh sebagai kekasihku. Karena ternyata hanya amal sholeh-lah yang akan terus menemaniku, bersamaku, bahkan menemaniku dalam kuburku, kemudian amal sholehku pula lah yang menemaniku menghadap Allah.

Aku pernah berfikir, setiap manusia pastilah punya goresan masalah dengan manusia lain, sehingga wajar jika manusia memiliki musuh masing-masing. Kini aku memilih menjadikan setan sebagai musuh utamaku, sehingga aku lebih memilih melepaskan kebencian, dendam, rasa sakit hati, dan permusuhanku dengan manusia lain.

Aku pernah selalu kagum pada manusia yang cerdas, dan manusia yang berhasil dalam karir, atau kehidupan duniawinya. Sekarang aku mengganti kriteria kekagumanku ketika aku menyadari bahwa manusia hebat dimata Allah, adalah hanya manusia yg bertaqwa. Manusia yg sanggup taat kpd aturan main Allah dlm menjalankan hidup n kehidupannya.

Dulu aku akan marah dan merasa harga diriku dijatuhkan, ketika orang lain berlaku zhalim padaku, menggunjingkan aku, menyakiti aku dengan kalimat kalimat sindiran yg disengaja untuk menyakitiku. Sekarang aku memilih utk bersyukur dan berterima kasih, ketika meyakini bahwa akan ada transfer pahala dr mereka untukku jika aku mampu bersabar... Dan aku memilih tidak lagi harus khawatir, karena harga diri manusia hanyalah akan jatuh dimataNya, ketika dia rela menggadaikan dirinya untuk mengikuti hasutan setan.

Dulu aku yakin, dgn hanya khatam Al Qur'an berkali kali maka jiwaku akan tercerahkan. Kini aku memilih untuk mengerti dan memaknai artinya dengan menggunakan akalku, dengan mengaktifkan qolbuku dan mengamalkannya dalam keseharianku, maka pencerahan itu baru bisa aku dapatkan.Ketika aku harus memilih, bantu aku Yaa Rabb, utk selalu memilih yg benar dimataMu....bantu aku Yaa Rabb untuk selalu memilihM

DOA PENERANG HATI




Maknanya:

“Ya Allah, bukakanlah keatas kami hikmat-Mu dan limpahkanlah ke atas kami khazanah-Mu, wahai Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.”


Bacalah doa penerang hati ini sebelum memasuki dewan peperiksaan esok. Bacalah setakat yang mampu dengan mula bacaan Bismillah. Semuga anak-anak mendapat kejayaan dalam peperiksaan UPSR 2011.

AYAT PENGASEH




Maksudnya:

"Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; sama ada dari yang ditumbuhkan oleh bumi, atau dari diri mereka, ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya". (Surah Yassin ayat 36)

selamat menjawab soalan upsr adik ku..

pagi2 lg aq dah bngn nk bg semangat tok adik aq baby..lps mandi solat utk die biar di permudahkan utk menjawab soalan2 UPSR..td rasenye nk j kwa pelok baby kuat2 bio hati baby tenang dalam menjawab soalan nnt..tp kite kesuntukan mase td..kwa amponkan segale dosa2 baby kwa halalkan segale bende makanan yg kwa berikan pada baby..mase cikgu beri ceramah td menitis airmata kwa b,,kwa xtw np??rase mcm belom cukup sempurna kwa bela baby..kwa xbnyk bg sokongan..tp ketahuilah b setiap mase dan detik baby menjawab soalan2 2 kwa akan doakan sehingga baby selamat sampy ke rumah..jangan mudah mengalah selagi boleh jawab baby jawablah,,,kwa sayang baby sesangat...


adik2 aq...wat baby gud luck b..


kaseh sayang yang tiada terhingga..hnye tuhan saja yg tahu bertapa aq sayangkan kalian semua..

nk bg jiran daging masak black paper..!!!

ptg ni mcm nk masak daging masak black paper j..pas2 kan aq kemas2 pinggan aq bru aq terperasan ad 1 pinggan jiran aq yg aq terlupe nk pulang,,,boleh ke x eks klo aq bg daging masak black paper 2...mcm x over ke???hihihi tp aq segan 2 dah lame pinggan 2 kt umah aq..aq xperasan br td aq perasan yg 2 pinggan jiran aq...cm ne eks malu r aq nnt orng cakap aq ap lak???tp klo aq xpulang lg btmbh2 orng mengate...ahh nekad j r pulangkan dr aq malu nnt..huhu..tp sedap ke aq masak..nnt die orng complain cakap xsedap ke???ahhh 2 b;lkng cter r yg pntg aq pulang...kan kan kan


wat muke xbersalah seperti ank aq wat ni...hukhuk

redha kan lah

dalam idop ni bnyk bende kite kne bt brulah hidup kite sentiase di senangi oleh orng lain :
first: berfikir sebelom membuat keputusan
2nd : memafkan kesalahan orng lain wlau sebesar mane pon kslhn 2
third: jd kan semalam sbgai pengalaman hidop
fourth :jgn prnh membenci orng yg pernah menghina kita n mencaci maki kite..
fifth :orng yg bertalam ni sbnrnye cemburu ngan kehidupan kita,,so jdkan pengajaran n biarkan ap yg hendak kate ngan khidupan kite sekeluarga..
sixth :klo anda sudah memohon maaf tp die tidak memaafkan anggap lah dosa2 anda sudah terampon ngan kemaafan anda so jgn lah anda mengutuk mengate dan menghina nya lg..hnye tngl dosa die ngan tuhan n anda saje..
seventh:anggaplah setiap sesua2 yg terjadi tuhan ingin menguji sebesar mane tahap kesabaran kite...

mood : menaggis dalam aty...

mami jarum (jalan ros)


ad sorng hamba allah nikan die nikan aq pon pelik tw..nk kate guru ngaji n sembahyang xpnh tinggal..hari2 bace quran tp knp eks die boleh sekepoh cm g2 sekali..semua kete yg kuo masok umah aq semua die tw...pelik tol aq...die dtg umah aq nk suo wat marhaban ari ahad ni..aq ckp boleh r ap slhnye..idop berjirankan xkan kite nk menyombong kot..huhu

pas2 kan die boleh tnye soalan mami jarum :

mcik kepoh : wa semalam inor dtg umah ko ea ad ap wa die dtg??(a----) nmpk die semalam g ke belakang umah ko.. kate a---- d--- i2 inor 2 ad ap eks g sane???

aq : oooo die dtg beraye sambil die nk jmp sekali orng belakng 2..ary raye ke2 i2 hari orng belakng umah saye 2 ad dtg umah die nk jmp die ad hal kate die...tp die xde..bini die ckp die keje..pe2 hal bni die suo berurusan ngan die..die xnk masok cmpor hal umah..2 yg die g umah orng belakang 2..

mcik kepoh : patot r a---- nmpk die g lalu belakng..a---- nmpk muncug die j dh tw i2 inor..bis die ckp ap j wa ngan orng belkng 2..

aq : xtw r die..die balik dr umah org 2 teros die balik..

mcik kepoh : lmbt gk eks die balik dr umah wa..dh kol bp bru a---- nmpk die balik..wa orng blkng ni dah xkeje ea wa,,ari2 nmpk kete die ad j..

aq :rasenye r...mungkin kdai die blom bukak lg kot..

mcik kepoh : a---- tgk jalan blkng 2 die dah simen wa..die dah jmp ke ngan inor..inor bg ke die amek jalan 2

aq : xtw r a---- eks..inor xde cakap pe2 pon..

ttbe umah mcik kepoh bbnyi tel..dngo smpy umah aq..KRINGKRINGKRING ea tel umah aq bebunyi terjage budak2 karang...ok lah a---- balik dlu r ..jgn lpe tw wat marhaban ahad ni sediakan air ngan kuih 2 j..xyah masak2..
aq pon berkate ok..yaalah knplah kat dlm dunia ni ad orng mcm gni eks..die sbnrnye kan guru ngaji ad budak2 ngaji,,
tp mulot die mengalahkan ap ntah!!!!

sad dlm aty : jauhkan lah diri aq dr sifat2 sedemikian...

masak masak..

pagi2 lagi aq dah masak..masak ikan keli masak sambal sbb suami aq balik tngahari nk makan ari ni kan ari jumaat so rehat lame lah kan,,siap masak n kemas ap lg on9 lah..hahahaha,,,semalm tuan rumah aq dtg beraye laki aq xde kt umah jd aq lah terpakse melayan..pulak 2 dtg dah malam kol 11.30..smpy ke kol 12.30 a.m bru balik..seb baik aq ni jns peramah jadik layan kan j r..baik2 xde citer malam 2 teros bercerite2..hahahaha lps balik j die orng ank2 aq mengarok..xnk tdo lg..sbb td bising ngan suare ank2 die jd terjage r die orng letih aq nk melayan..dr kol 12.30 smpy kol 1.30 bru r die orng tdo...huh...

kuage aq


yg ni pulak adik aq yg pempuan daia caterine..die skrng belajo kt kolej segi amek cos nurse..die ni mcm becok sikit tw..tp die ni bek hati..bnyk rahsia saye die tw...segale2nye yg terjadi kt sye,,akan sye cterkan kt die...die ni lah adik beradik saye yg paling rapat ngan saye...


inilah wajah aq bertudung...jarang aq bertudung...belom smpy seru lg...pkai 2dung ni pon mse g melawat mak aq msok hospital...huhuhu doa2knlh 1 hri nnt aq bertudung ye..bru leh jdik muslimah sejati..hahahaha...no komen..


yang ni lak adik aq yg paling bongsu nur zarith sofea ahmad..die ni jns keras kepale sikit..tp dalam adik beradik die paling takot nagn aq...klo aq balik umah mak aq umah mak aq bersepah tw r die kne bebel ngan aq...die ni maseh ber sek form 2..tp die ni cakap ad pelat2 sikit tw sbb dlu mase ngandongkan die mak aq terlebih sgt makan ubat jantung n darah tinggi,,,sbb kuo die jadi kg2..hihihi sian die...

pic time2 raye n suka suki,,huhu


ni aqlah sape lg time raye ni tw...


ni my hubby lorh....shahrull shahain bin mahmod


adik ipar aq meragkap adik aq..sbb aq dah anggap die mcm adik2 aq...syg kamoo baby


yg bju purple 2 cik puan zaza die pon saye dah anggap seperi adik saya jugak...saya sayang die sesangt...same seperti saya sayang baby..


yg bju biru 2 pon adik ipar say tp dah saye anggap seperti adik saye name die azim..sbb die n baby saye n suami yg bela,,samelah die mcm adik2 saye...


yg baju itam 2 name die shasha die pon saye dah anggap seperti adik saye..die ni baik tw pandy masak segale2nye pandai...


yang ni pulak besan aq..bini kepade adik ipar aq..name die zila..tp kite orng mmg rapat dr aq kawen..bnyk gak masalh aq yg die thu..semua aq luahkan kt die..klo aq sorng2 nk pikol aq rase xterpikol..die ni kan baik,,die ngan laki die xpnh berkire ngn aq n laki aq...xpnh nk ungkit setiap pemberian yg die beri kt aq..cme die ni ddk jauh dr kuage suami aq jdik xalami ap yg aq alami..
klo ad kenduri ke ap2 function ke die ni n suami die yg selalu ajak kite orng..aq rase mmg xmampu aq nk balas budi baik die orang kt kuage aq..bab duit mmg lngsong xpnh berkire pon,,,aq sayang ko sesangat zila...muah muah muah..


ahhh korang nk tw x ni sape???ni lak kawan baru aq merangkap (bff) aq name die intan nurfateha..die ni pon sangt2 baik..yg sebelah 2 pakwe die nme die ipan sesuai kan die orng die ni upe2nye 1 umok ngan aq,,sblom ni sbok pngl aq sis xtw sesame umo..hahahahaha kamoo dah 2a r cik intan oi,,,huhu